Scandalul internaţional legat de lasagna, în care carnea de vită a fost substituită cu cea de cal, scoate la iveală un adevăr crunt. În România, comisarii de la Protecţia Consumatorilor trebuie să plătească pentru analizele pe care le solicită în cazurile în care au suspiciuni asupra unor produse comercializate. Laboratoarele sanitar-veterinare de stat fac astfel de analize contra unor sume care ajung uneori chiar la 5.000 de lei pentru un singur produs. Din această cauză, inspectorii au fost puşi, de multe ori, în situaţia de a renunța la analizele care ar fi putut scoate la iveală nereguli.
Mircea Radu, fost comisar-şef Protecţia Consumatorilor, a mărturisit că a avut de-a face cu nenumărate cazuri în care probele erau efectuate contracost. „Da, au fost nenumărate astfel de cazuri. Ţin minte că aveam şi un document din partea DSVSA-ului în care îmi spuneau că toate probele se efectuau contracost. Într-un fel este un act comercial, iar ca atare ne-am rezumat într-o perioadă la a efectua acele controale care nu impuneau analize de laborator”, a declarat Mircea Radu.
„În cazul în care, pentru produsele de origine animalieră, există suspiciuni privind conformitatea acestora, într-adevăr, comisarii prelevează probele, iar acestea sunt trimise spre analiză în cadrul unui laborator acreditat, atât pentru metodă, cât și pentru produs, urmând ca plata încercării să fie suportată de către instituție, în cazul în care produsul este conform, sau de către operatorul economic, în cazul în care suspiciunea se confirmă. Prelevările se efectuează și se transmit spre analiză în conformitate cu bugetul alocat”, a declarat Ioana Katonă, purtător de cuvânt al OPC Cluj.
„Noi facem o monitorizare a situației cărnurilor de pe piață, de la abatorizare, tranșare, preparare, până la comercializare. Toți acești pași sunt monitorizați de către Direcția Sanitar Veterinară prin in