Cu mai putin de sase luni in urma, unii analistii estimau destramarea zonei euro, dupa ce moneda unica se depreciase cu 25 la suta in fata dolarului american, in luna iulie.
Chiar in noiembrie 2012, miliardarul Warren Buffett, proprietarul conglomeratului Berkshire Hathaway, spunea ca este greu de spus daca zona euro va supravietui.
Insa, de atunci, euro s-a apreciat cu 11 procente, iar statele membre au reusit sa gestioneze criza datoriilor, cresterea somajului si problemele sociale. Astfel, moneda unica europeana a ajuns la nivelul maxim al ultimelor 13 luni fata de dolarul american.
Mai mult, fostul sef al Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a declarat ca euro "nu a fost niciodata pe punctul de a se prabusi" si ca este o moneda puternica, relateaza CNN. "Euro este, cu siguranta, fiabil si credibil", a spus acesta.
Totusi, aprecierea euro din ultima perioada ingrijoreaza liderii europeni. Chiar daca, datorita acestui lucru, investitorii au mai multa incredere in moneda si in uniunea monetara, economia reala ar putea avea de suferit, produsele din cele 17 state membre devenind mai scumpe, prin urmare mai putin competitive la export.
Insa, daca toate tarile dezvoltate si-ar devaloriza monedele pentru a fi mai competitive la comert, economia mondiala ar deveni un haos, a avertizat Trichet. Catastrofa ar putea lua si forma unui adevarat razboi al monedelor. In aceasta saptamana, bancile din tarile care formeaza G20 (grupul celor mai puternice 20 de state) au cerut liderilor statelor respective sa evite un asemenea razboi.
Cu mai putin de sase luni in urma, unii analistii estimau destramarea zonei euro, dupa ce moneda unica se depreciase cu 25 la suta in fata dolarului american, in luna iulie.
Chiar in noiembrie 2012, miliardarul Warren Buffett, proprietarul conglo