Romania ar trebui sa ceara despagubiri pentru daunele provocate de scandalul carnii de cal, daca se va dovedi ca producatorii locali nu au fost implicati, sustin reprezentantii industriei.
Compania franceza Comigel a acuzat ca un furnizor roman ar fi trimis carne de cal, spunand ca este de vita, dupa ce s-au descoperit nereguli la produsele sale livrate in Marea Britanie. Ulterior, carnea de cal a fost descoperita in produse din mai multe tari, reprezentand chiar pana la 100% din produsul respectiv.
Premierul Victor Ponta a anuntat, recent, ca Romania nu este vinovata in acest caz, avand in vedere ca nu s-au gasit nereguli in urma inspectiilor la abatoarele invinuite. De asemenea, comisarul european pentru agricultura, Daniel Ciolos, a cerut ca Romania sa nu fie acuzata fara probe.
De altfel, din ce in ce mai multe dovezi indica faptul ca abatoarele din Romania nu ar fi implicate. "Englezii si-au inchis doua abatoare, pentru ca s-au descoperit nereguli. Vad ca suedezul care facea distributia declara ca este foarte ciudat ca carnea din Franta era stampilata de serviciile veterinare franceze cu stampila carne de vaca. Daca era cal din Romania, cum a fost stampilata in Franta cu stampila carne de vaca? Se pare ca toate neregulile, de la veterinar pana la abatoare, nu ne apartin noua, le apartin lor", a explicat, pentru Ziare.com, Sorin Minea, presedintele Romalimenta si proprietarul Angst.
Potrivit acestuia, Romania a fost aleasa drept un fel de tap ispasitor, provocand deservicii grave producatorilor locali. "Este o increngatura internationala, o mafie care face bani din chestia asta, cum a spus si secretarul de stat de la Ministerul Mediului din Anglia. Sunt companii mari, pentru ca iti trebuie si desfacere. In clipa in care au inceput sa fie prinsi, au aruncat vina pe amaratii de romani", a adaugat Minea.
Mi