Începutul anului 2013 a venit cu scumpiri însemnate. Preţul alimentelor a crescut în ianuarie, în medie, cu 1,2% faţă de luna decembrie a anului trecut. Fructele proaspete s-au scumpit cu aproape 5%, iar cartofii au înregistrat cea mai mare creştere de preţ, de aproape 9 procente. Comercianţii din pieţe spun că sărăcia este atât de mare încât există clienţi care cumpără cartofi la bucată, nu la kilogram.
Clujenii care își fac cumpărăturile din piețe spun că în prezent au ajuns să cumpere mai puțin. „Da, cumpărăm mai puțin, câteodată mai încerc să negociez puțin, indiferent cât poate lăsa cel care vinde din preț mi-e de folos. Ne descurcăm greu, mult mai greu ca anul trecut”, declară o clujeancă.
„Mie mi s-a terminat pensia acum o săptămână, acum umblu să iau nişte ceapă. Nu pot să iau un kilogram că nu am. Ce să fac, asta e treaba”, se plânge o pensionară.
Totodată, la fel de necăjiţi sunt şi comercianţii din pieţe, care spun că le-au scăzut drastic vânzările, chiar şi cu 50%. Pieţarii recunosc faptul că nu pot reduce preţurile pentru că au investit în munca lor. „Nu au oamenii bani, din păcate şi pentru ei şi pentru noi, că nu ne putem scoate profit. Am ajuns să negociem mult, că vin şi cumpără câte trei-patru cartofi, în halul ăsta am ajuns! Să se cumpere cartofii la bucată...”, declară un comerciant.
Piețarii compară cât vindeau în anii trecuți într-o săptămână și cât au reușit să vândă în ultimele luni. „E total dezamăgitor. În anii trecuți vindeam și 200-300 de kilograme de cartofi într-o zi, iar acum am ajuns să vindem zilnic în jur de 100 de kilograme. E foarte puțin!”, se plânge un comerciant, care spune că „numai vinerea și sâmbăta sunt oarecum excepții, când vindem un pic mai mult”.
În ceea ce privește fructele, situația nu se schimbă, spun comercianții. „Dacă s-ar putea, clujenii ar cumpăra și la felie, nu doar la bucată. Așa rău s