România se află printre cele 12 state membre ale Uniunii Europene (UE) care vor pierde un loc în viitoarea legislatură a Parlamentului European (PE), ţara noastră urmând să dispună de numai 32 de mandate; modificările vor avea loc în contextul primirii unui nou stat membru, Croaţia, şi pentru a respecta Tratatul de la Lisabona, care prevede limitarea numărului de locuri în perioada 2014-2019. Sursa: Reuters
După alegerile din 2014, PE trebuie să aibă 751 de membri, pentru a respecta prevederile Tratatului de la Lisabona. În prezent, numărul de locuri este de 754 şi acesta va creşte automat cu încă 12 locuri după aderarea Croaţiei la UE.
În consecinţă, 15 locuri vor trebui să dispară în viitoarea legislatură, dintre care automat Germania va pierde trei, întrucât limita prevăzută în Tratatul de la Lisabona este de maxim 93 de locuri de ţară. Pentru a păstra pierderile statelor membre la limita minimă, Comisia Afaceri Constituţionale (AFCO) a PE a votat o “soluţie pragmatică", în urma căreia 12 state vor pierde câte un loc.
Astfel, Comisia AFCO a propus ca România, Grecia, Belgia, Portugalia, Cehia, Ungaria, Austria, Bulgaria, Irlanda, Croaţia, Lituania şi Letonia să piardă fiecare un loc după viitoarele alegeri europene, plan aprobat cu 21 de voturi pentru şi o abţinere.
Într-un vot strâns, de zece la nouă, Comisia AFCO a recomandat ca Austria, şi nu Suedia, să fie printre statele membre care să piardă un loc, soluţie considerată cel mai puţin nedreaptă conform criteriului populaţiei, scrie Agerpres.
Malta, Luxemburg, Cipru şi Estonia vor continua să aibă fiecare câte şase locuri, minimul posibil conform Tratatului de la Lisabona. De asemenea, niciun stat membru nu va avea mai multe locuri decât în prezent, deşi multe amendamente au cerut mai multe mandate pentru Franţa, Marea Britanie, Italia şi Spania.
@N_