Croatia este pregatita sa intre in Uniunea Europeana la 1 iulie, potrivit comitetului pentru Afaceri Externe din Parlamentul European, fara a fi nevoie de un mecanism de monitorizare post-aderare, asa cum s-a intamplat in cazul Romaniei si Bulgariei.
Parlamentarii europeni au incredere in puterea si maturitatea democratiei din Croatia, in economia de piata sociala si in capacitatea de a-si indeplini obligatiile ca membra UE, se arata in comunicat.
De asemenea, parlamentarii au cerut celor trei state care nu au aprobat inca intrarea Croatiei in Uniunea Europeana sa faca acest lucru. Pentru ca o tara sa intre in uniune, toate statele membre trebuie sa-si dea acordul. Doar Slovenia, Danemarca si Germania nu au ratificat tratatul de intrare a Croatiei in UE. Parlamentul European si-a dat acordul pe 1 decembrie 2011.
Europarlamentarul roman Monica Macovei propusese, la inceputul lunii februarie, ca Uniunea Europeana sa stabileasca un mecanism de monitorizare care sa evalueze modul in care Croatia va aplica masurile privind gestionarea conflictelor de interese, combatarea coruptiei si a criminalitatii organizate si reforma sistemului judiciar, dupa aderarea la UE.
In amendamentele depuse la Motiunea pentru o Rezolutie privind Croatia, Macovei sustinea ca fenomenul coruptiei ramane o problema serioasa in Croatia, fiind raportate aproximativ 11,3 miliarde de euro pierdute din cauza gestionarii defectuoase, coruptiei si criminalitatii, in perioada 2001 - 2010, se arata intr-un comunicat pe site-ul europarlamentarului roman.
Propunerea sa a fost, insa, respinsa de europarlamentarii din comisia de Afaceri Externe.
Croatia este pregatita sa intre in Uniunea Europeana la 1 iulie, potrivit comitetului pentru Afaceri Externe din Parlamentul European, fara a fi nevoie de un mecanism de monitorizare post-ad