Mai multe sortimente de lapte sunt suspectate că au fost contaminate cu o toxină cancerigenă în Serbia şi au fost restrase de pe piaţă. Ministrul sârb al Agriculturii a declarat că este posibil ca mai multe state din Europa, printre care şi România, să se confrunte cu această problemă. Patru mărci de lapte din cauza contaminării cu aflatoxină, au fost retrase în Croaţia, iar concentraţii mari au mai fost descoperite şi în unele probe recoltate din laptele care a fost comercializat în Slovenia, Bosnia şi Macedonia.
Toxină provenită din furaje
Autorităţile de la Belgrad susţin că toxina a ajuns în lapte din furajele cu care au fost hrănite animalele în timpul secetei care a afectat regiunea anul trecut. „Este o toxină provenită din furaje, iar animalele consumă furaje contaminate cu această ciupercă. Recomand consumul produselor româneşti, pentru că sunt mult mai sigure. Toxina este produsă din cauza unei ciuperci ce se găseşte de obicei în furajele însilozate. În general însilozărea necorespunzătoare determină formarea acestor micotoxine. În România nu a existat un astfel de caz”, a spus Dorin Cojocaru, preşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui.
Ce sunt aflatoxinele?
- Aflatoxinele sunt un grup de micotoxine produse de anumite mucegaiuri din genul Aspergillus, în creştere în materiile prime alimentare.
- Aflatoxinele sunt alcătuite din aproximativ 20 compuşi chimici, din care patru se găsesc în mod natural în alimente. Aflatoxina B1 este cea mai frecvent întâlnită în alimente si cea mai toxică.
- Aflatoxinele sunt compuşi destul de stabili şi pot supravieţui la temperaturi relativ ridicate cu o mică degradare. (Renaşterea bănăţeană)
Mai multe sortimente de lapte sunt suspectate că au fost contaminate cu o toxină cancerigenă în Serbia şi au fost restrase de pe piaţă. Ministrul sârb al Agriculturii a declarat