Piaţa publicitară românească abundă de legende cu produse „tot mai” miraculoase, puţini cunosc însă adevărul despre ele. Adevarul.ro vă prezintă cele mai frecvente mituri alimentare şi poveştile din spatele lor, aşa cum le cunosc nutriţioniştii de vârf din România.
Câţi ştiu că fierul din spanac este absorbit numai dacă este gătit fără făină sau că asimiliarea lui devine benefică doar atunci când este consumat în cantităţi mari? Dar că mămăliga are cam aceeaşi încărcătură energetică ca pâinea?
1. Margarina cu Omega 3
Marketingul producătorilor de margarină care susţin că au inclus Omega 3, ulei de palmier sau alte substanţe sănătoase poate lăsa o impresie greşită consumatorilor.
În opinia nutriţionistului timişorean Carmen Vizman, includerea substanţelor benefice nu anulează efectele negative ale margarinei. „Grăsimea sănătoasă e grăsimea vegetală, care e lichidă în mod normal, e o grăsime polinesaturată. În momentul în care eu vreau s-o fac solidă, trebuie s-o saturez, iar ceea ce rezultă este o substanţă aterogenă (n.r. care produce depozite de substanţe grase şi colesterol pe pereţii arterelor). Faptul că unii producători mai adaugă Omega 3 sau alte substanţe benefice, nu are mare relevanţă, pentru că de obicei sunt cantităţi infime“, a declarat doctorul Vizman.
2. Spanacul şi Popeye Marinarul
Popeye Marinarul a fost, în perioada interbelică, o mană cerească pentru cei care vindeau spanac, întâi în SUA, apoi în restul lumii, iar popularitatea personajului a dus la mitul care spune că spanacul conţine mult fier şi te face mai puternic.
„Popeye s-a potrivit cu modelul de educaţie ale copiilor, cărora nu prea le place să mânânce verdeaţă, şi aşa puteai să-i mai convingi. Nu conţine chiar atât de mult fier pe cât se crede, dar rămâne în categoria legume verzi, bune de consumat. O păcăleală mi se pare că este fapt