Marile companii europene au acumulat rezerve de 475 miliarde dolari, de peste trei ori mai mult decât deţineau în urmă cu un deceniu, pregătindu-se astfel pentru cea de-a doua recesiune din ultimii patru ani, potrivit unei analize Bloomberg, care atrage atenţia că această economisire a banilor poate deveni un dezavantaj pe termen lung.
Studiul notează că societăţile europene riscă să-şi piardă competitivitatea în raport cu rivalii din Statele Unite, care au avantaje din achiziţii şi investiţii.
Rezervele de lichidităţi deţinute de 265 de companii incluse în indicele bursier Stoxx 600 - al celor mai importante acţiuni europene - însumau 475 de miliarde dolari la finele anului trecut, faţă de 136 de miliarde dolari în 2002, conform Bloomberg. Suma raportată pentru finele lui 2012 este cu 14% mai mare decât cea consemnată la sfârşitul lui 2011. Potrivit analizei, această situaţie reflectă că marile corporaţii din Europa şi-au constituit rezerve pentru vremuri grele.
Studiul priveşte companii europene majore care au raportat deja rezultatele financiare pe 2012, cu excepţia băncilor şi companiilor de asigurări. Printre companiile din Europa care deţin rezerve de numerar mai mari de 10 miliarde de dolari se numără "Siemens" AG (Germania), "Vodafone Group" Plc (Marea Britanie) şi "Total" SA (Franţa), notează Bloomberg.
"Multe companii europene adoptă o viziune conservatoare în privinţa structurii de capital şi menţin deţineri semnificative de lichidităţi", a declarat Francois-Xavier de Mallmann, şeful departamentului european de investment banking din cadrul "Goldman Sachs Group" Inc. În opinia sa, "companiilor li se pare dificilă anticiparea impactului combinat al şomajului ridicat, taxelor mai mari, cheltuielilor publice mai mici şi declinului cererii din partea consumatorilor".
De la începutul acestui an, companiile din Europa de Vest au an