Judecatorii Cristi Danilet si Alina Ghica au fost revocati marti, dupa o sedinta tensionata, din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) ca urmare a solicitarilor trimise de catre adunarile generale ale instantelor din tara - o premiera pentru justitia din Romania. Danilet si Ghica au sustinut ca cererile de revocare nu au fost motivate si au invocat mai multe nereguli si nelegalitati in toata procedura. De partea celor doi, in dezbaterile aprinse din sedinta de plen, au fost judecatorii Livia Doina Stanciu (presedinta ICCJ), procurorul general Daniel Morar si presedinta CSM, procuroul Oana Schmidt Haineala, in timp ce ceilalti membri ai CSM, precum si reprezentantii UNJR si AMR prezenti si activi la sedinta, au sustinut ca CSM nu poate analiza legalitatea procedurilor si ca cei doi membri nu mai au legitimitate in consiliu.
HotNews.ro a relatat in timp real cele mai importante evenimente si declaratii de la sedinta CSM
Revocarea celor doi judecatori, pornita in instantele din tara dupa ce au votat pentru un procuror la presedintia CSM
Membrii CSM s-au adunat marti in sedinta de plen pentru a discuta, printre altele, problema revocarii din Consiliu a judecatorilor Cristi Danilet si Alina Ghica. Desi pe ordinea de zi, aceste subiecte erau puse la final, la solicitarea Aosciatiei Magistratilor din Romania (AMR), cele doua puncte privind revocarea au fost mutate la inceputul sedintei.
Procedura de revocare in cazul celor doi judecatori a fost decalansata in luna ianuarie in toata tara dupa ce acestia au votat pentru procurorul Oana Schmidt Haineala la functia de presedinte CSM (a devenit primul procuror presedinte al CSM) si apoi si-au anuntat si ei candidatura pentru vicepresedintia Consiliului.
Votul pentru procurorul Haineala si candidatura celor doi la vicepresedintie a starnit nemultumiri in randul unor mem