Guvernul a luat câteva elemente de siguranță pentru a evita o nouă privatizare „circ”. Compania de stat ar putea prezenta interes pentru fonduri de investiții Sursa: CODRIN PRISECARU
Statul a schiţat cum şiar dori să arate viitorul investitor la Poşta Română. Trebuie să fie o firmă potentă financiar şi „serioasă”. Compania va trebui să facă dovada a 150 de milioane de euro, pentru majorarea de capital la Poştă, care o va face proprietară. Dan Nica, ministrul pentru Societatea Informaţională, spunea că 10 companii s-ar fi arătat interesate, fără a oferi detalii.
Se caută cumpărător
„Miza achiziţiei Poştei nu este atât obiectul de activitate, cât cele peste 7.000 de sucursale, care pot fi transformate în centre de profit. Poate fi preluat inclusiv modelul benzinăriilor, care au devenit mini restaurante şi centre alimentare, iar serviciile poştale ar putea reprezenta doar 10%”, a declarat pentru EVZ Ionel Blănculescu, fostul preşedinte al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Bancare.
„Ca să aibă la dispoziţie 150 de milioane de euro, investitorul ar trebui să fie o companie cu cifră de afaceri de circa 1,5 – 2 miliarde de euro şi rentabilitate de 10%”, spune economistul. Pe piaţa locală nu prea există companii de o asemenea magnitudine. „Poate fi însă un fond de investiţii, care să restructureze Poşta, pentru a o vinde, apoi. Statul putea face acelaşi lucru dacă instituia management privat la companie.” UNDĂ VERDE pentru privatizarea Poştei Române
Restructurarea nu se va face însă fără urmări dureroase. Doru Lionăchescu, managing partner al casei de investiţii Capital Partners, susţine la rândul său că Poşta poate fi eficientizată. Cumpărători ar putea fi companii similare din Austria sau Olanda. Personalul ar trebui redus la jumătate, spune el.
Un nou Oltchim?
Ofertele investitorilor vor fi deschise pe 11 aprilie. Va fi prima m