de C. MIERLUŞCĂ
27 februarie 2013 23:27
1 vizualizare
A-A+ Ardeiul iute este un aliment, dar şi un medicament. Pulberea obţinută din ardeiul iute se numeşte paprika sau boia iute. Ardeiul iute este unul din cele mai apreciate condimente din Europa. În Vest este folosit pentru tratarea astmului, insuficienţei circulatorii, infecţiilor tractului respirator, faringitei, tulburărilor digestive, durerilor de dinţi, durerilor articulare şi musculare. Capsaicina conţinută de ardeiul iute inhibă dezboltarea bacteriei Helicobacter pylori, răspunzătoare de ulcerul gastric. Ardeiul iute îmbunătăţeşte circulaţia sângelui şi contribuie la curăţarea arterelor. S-a constatat că este cea mai indicată plantă în afecţiuni cardiovasculare. Se recomandă în artrită, pentru ameliorarea durerilor - sub formă de cremă cu capsaicină. În cazul neuropatiei diabetice, se poate folosi aceeaşi cremă cu capsaicină asociată cu vitamina B12 şi ginkgo biloba. Psoriazisul, o afecţiune greu de tratat, se poate ameliora cu cremă pe bază de capsaicină. În zona zoster, unde durerile sunt insuportabile, se poate folosi crema cu capsaicină asociată intern cu vitamina B12, remedii homeopatice, sau cu acupunctură. Crema cu capsaicină este folosită şi după intervenţiile chirurgicale, când apar dureri greu de suportat. În acest caz, se recomandă a fi asociată şi cu remediul homeopatic Hypericum. Folosit intern, ardeiul iute, la unele persoane apare o iritaţie gastrică, ce de fapt nu este dăunătoare, ci are efecte benefice asupra tractului intestinal. Intern, se poate folosi sub formă de capsule sau tinctură, câte 15 picături de două-trei ori pe zi, în timpul mesei.
În cazul în care faceţi tratament cu medicamente clasice pentru fluidizarea sângelui, ar trebui să anunţaţi medicul dacă folosiţi şi preparate pe bază de ardei iute.. de C. MIERLUŞCĂ
27 februarie 2013 23:27
1 vizualiza