Laptele şi cornul din programul guvernamental nu prea au căutare în unele şcoli din judeţul Buzău. Astfel, sute de pahare de lapte şi cornuri ajung fie la tomberoane, fie sunt luate acasă de angajaţii şcolilor. Autorităţile caută soluţii pentru stoparea risipei banului public.
În şcolile din Buzău, pacheţelul pus de părinţi elevilor este de departe mai tentant decât cornul, uneori tare şi fără gust, sau paharul cu lapte primit de la şcoală. Aşa se face că micuţii preferă să dea colegilor mai săraci alimentele lor sau pur şi simplu să le arunce când ies pe poarta şcolii. În alte cazuri, chiar părinţii sunt cei care spun că nu au nevoie pentru copiii lor de alimentele guvernamentale.
Conducerea Inspectoratului Şcolar spune că, zilnic, sute sau poate chiar mii de produse rămase nedistribuite ajung fie la gunoi, fie sunt împărţite între angajaţii şcolilor. Şeful Inspectoratului Şcolar, prof. Dumitru Ene, trage un semnal de alarmă şi cere găsirea unei soluţii aşa încât să se stopeze risipa banului public. Acesta propune ca surplusul de alimente să ajungă la familii sărace.
Problema a fost luată în discuţie şi în şedinţa Colegiului Prefectural, care a avut loc la începutul acestei săptămâni. Instituţia Prefectului caută acum soluţii pentru redistribuirea către alte persoane defavorizate a produselor neconsumate de elevi.
În judeţul Buzău, beneficiază de programul guvernamental „laptele şi cornul” circa 50 de mii de elevi, de la clasa 0, la clasa a VIII-a, costurile suportate de CJ Buzău ridicându-se la aproximativ 9 milioane de lei pe an.