Un buncăr suprateran din Bochum a fost transformat în clădire de birouri, iar peste el s-au construit 15 etaje, devenind azi Exzenterhaus Bochum. Nu este singurul caz...
Construite pentru a oferi adăpost militarilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi apoi păstrate pe vremea războiului rece, „buncărele Germaniei, construite sub directa îndrumare a lui Hitler, nu-şi mai găsesc rostul, astfel încât a fost nevoie să se găsească soluţii de a le valorifica”, după cum nota Wall Street Journal. Unii dintre jurnalişti comentează cu ironie că dacă Hitler ar şti ce devin buncărele lui probabil s-ar răsuci în mormânt”.
Pentru colecţia de artă
Unele buncăre au însă o istorie cu deosebire sumbră, aşa încât este greu de găsit o nouă utilizare pentru ele. Acestea fac parte din categoria celor construite pe locul unor sinagogi demolate, iar unele dintre ele au fost transformate în muzee, dintre care unul dedicat istoriei naţional-socialismului!
La München, un astfel de adăpost de pe timpul războiului se pregăteşte să devină o clădire care combină spaţii de birouri cu apartamente. La Düsseldorf, un buncăr rămas neterminat urmează a fi transformat în locuinţe de lux pentru cei care caută o casă aparte. În alt caz, un magnat din industria publicităţii, şi-a cumpărat propriul buncăr pentru a-şi instala în el colecţia de artă, iar deasupra ultimului nivel şi-a construit o locuinţă cu piscină şi grădină!