Pentru cei mai mulţi români, sexul a rămas un subiect despre care evită să discute indiferent de împrejurimi. Specialiştii consideră că aceste discuţii sunt evitate din lipsă de educaţie sau din lipsa unei culturi a sexualităţii în societatea noastră. Jurnaliştii „Adevărul“ au discutat cu cei mai importanţi specialişti din domeniu şi prezintă cele mai întâlnite tabuuri ale românilor.
Studiile arată că în România ultimilor ani, oamenii au devenit mult mai dezinhibaţi în ceea ce priveşte consultarea specialiştilor sexologi, a psihologilor sau a medicilor în legătură cu problemele sexuale. În acelaşi timp, restricţiile impuse prin educaţia şcolară sau religioasă conduc, în continuare, la plasarea multor aspecte legate de viaţa sexuală în categoria „viciu”.
„S-a produs în România o adevărată revoluţie sexuală în ultimii ani, nu în sensul de promiscuitate. La mine vin oameni mult mai deschişi. Spun ce formă de relaţie au şi unde nu pot sau au probleme. Ei ştiu că trebuie să existe nişte tratamente care să-i ajute. Nu mai există la nivel cvasi-general sentimentul de culpă”, explică Voichiţa Mogoş, medic endocrinolog şi profesor de sexologie la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” din Iaşi.
„Sexualitatea a fost dintotdeauna extrem de controlată social, moral, religios. Această problemă există în toate culturile din lume, motiv pentru care se nasc o serie întreagă de tabuuri. De aceea, fie nu se vorbeşte despre sex, fie se vorbeşte prea mult, în publicaţii sau emisiuni TV mondene. Nu poţi să distrugi prejudecăţi seculare în doar 20 de ani, dar românii au făcut un progres extraordinar în aceea de a se bucura de sexualitate lor, fără să însemne că vorbim despre promiscuitate”, crede doctorul Mogoş.
În opinia specialistului ieşean, sexul trebuie promovat ca o modalitate de comunicare, acceptare, ca o nevoie de a oferi şi de a primi în acel