Programul „Necenzurat“ este bazat pe trei componente care se adresează elevilor, părinţilor şi cadrelor didactice.
Pentru elevi, programul este compus din 12 lecţii care vor fi susţinute de organizatori, respectând tematica cuprinsă în materialele-suport asigurate (Manualul profesorului, Caietul elevului, cartonaşe întrebări-raspunsuri). Substanţele la care face referire programul sunt tutunul, alcoolul şi canabisul, în particular, şi alte droguri, în general.
Pentru părinţi: li se vor furniza instrumente de învăţare care să sprijine prevenirea consumului de droguri în şcoli, prin intermediul întâlnirilor special organizate. Se urmăreşte, astfel, dezvoltarea de abilităţi generale ale părinţilor de a consolida relaţiile de familie, precum şi de a controla şi soluţiona conflictele, abilităţi privind prevenirea consumului de droguri.
Pentru cadre didactice: va fi organizat un curs de formare care va constitui un segment esenţial pentru a asigura calitatea punerii în aplicare a metodelor şi conţinutului programului, în perspectiva asigurării continuităţii aplicării proiectului.
Proiectul NECENZURAT este un program de prevenire a consumului de droguri în şcoli, bazat pe o abordare comprehensivă a influenţelor sociale. Acesta a fost dezvoltat, implementat şi evaluat în cadrul mai multor centre de studiu din şapte ţări europene: Belgia, Germania, Spania, Grecia, Italia, Austria şi Suedia. În România, proiectul este implementat de Agenţia Naţională Antidrog cu sprjinul partenerilor MECTS şi IPA – Regiunea 6 România.
Responsabili de implementarea proiectului la nivelul judeţului Tulcea sunt Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Tulcea şi Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Tulcea, în calitate de co-organizatori şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Tulcea, Institutul de Cercetări Eco-Muzeal