Incendierea miristilor este legala, daca in prealabil a fost anuntata la autoritati, insa, in cele mai multe cazuri aceasta se face necontrolat, proprietarii de terenuri preferand sa dea foc, in loc sa curete vegetatia uscata, motivand ca in acest fel igienizeaza terenurile.
Trebuie stiut ca incendierea terenurilor agricole afecteaza in primul rand solul, intrucat prin ardere sunt distruse microorganismele de la suprafata care au un rol biologic in ecosistem, modificand si structura chimica a acestuia, fiind transformat in humus.
Suprafata pe care are loc incendiul, distruge in totalitate microfauna si vegetatia, fiind afectate populatii de insecte, amfibieni, reptile, pasari si specii de plante de interes protectiv deosebit. Mugurii si partile aeriene ale tuturor speciilor de plante sunt carbonizate si distruse. Stratul de sol se incalzeste puternic de la foc, distrugandu-se astfel radacinile si partile subterane ale plantelor, fara ca acestea sa mai aiba posibilitatea de se inmultii.
Aceasta practica, de incendiere a vegetatiei uscate, de pe miristi, are efecte dezastruoase atat pentru terenurile agricole, pentru suprafetele impadurite si pentru locuintele invecinate cat si pentru flora si fauna salbatica specifica.
Totodata este deteriorata calitatea aerului, prin arderea miristilor se degaja dioxid de carbon si protoxid de azot, poluanti implicati in efectul de sera care duce la modificarile climatice tot mai evidente pe plan mondial.
”Garda Nationala de Mediu, Comisariatul Judetean Timis, a avertizat toti detinatorii de terenuri agricole, cu orice titlu, cu privire la interzicerea arderii miristilor, tufarisurilor sau vegetatia ierboasa fara acceptul autoritatii competente pentru protectia mediului si fara informarea in prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situatii de urgenta”, a declarat Marian Eperies, comisar-s