Cody Wilson este un american din Texas, născut pe 31 ianuarie 1988, şi care este aproape de a porni o adevărată revoluţie în domeniul armamentului, prin armele realizate cu imprimante 3D.
Wilson are o organizaţie non-profit numită Defense Distributed, care a realizat un proiect open source (care poate fi realizat de oricine are capacitatea tehnică şi minime cunoştinţe) pentru realizarea unei arme foarte ieftine cu ajutorul unei imprimante 3D. Organizaţia a publicat un video săptămâna aceasta cu o armă care a tras peste 600 de gloanţe, practic una dintre semi-automatele printate 3D.
600 de gloanţe fără probleme
Eforturile lui au început anul trecut, dar după 6 gloanţe arma a cedat. După un an, tehnologia şi materialele s-au îmbunătăţit, iar după 600 de gloanţe totul pare în regulă. Arma aleasă a fost un AR-15, varianta civilă pentru M16. “Ars Technica” a vorbit cu Wilson (foto jos) despre viitorul acestei tehnologii şi folosofia sa.
Defense Distributed a lucrat la designul părţii inferioare a armei cea care conţine toate mecanismele. În rest, arma se doreşte a fi una modulară, deoarece pot fi montate diferite ţevi şi magazii de gloanţe. Wilson a declarat că după testul de 660 de gloanţe arma ar mai fi rezistat chiar spre 1.000, dar nu au mai avut gloanţe.
Wilson a spus pentru “Ars Technica” că oricine poate să printeze o armă 3D dacă foloseşte o imprimantă de tip SLA Resin şi P400 ABS. Toate eforturile sale ar putea fi replicate în 9 până la 12 ore, la un preţ de maximum 200 de dolari. Deşi imprimantele amintite, de tip Dimension, se vând de obicei pentru 30.000 de dolari, Wilson recomandă folosirea unora mai ieftine, cum ar fi Ultimaker sau Repreap, care ajung la 1.500 de dolari.
Cu toate acestea, armele printate 3D nu sunt încă mai ieftine decât cele normale, dar preţul lor scade rapid.
Cine poate crea o armă?