de C. MIERLUŞCĂ
04 martie 2013 22:29
0 vizualizari
A-A+ Ceapa este apreciată încă din antichitate pentru calităţile ei diuretice, antiinfecţioase şi tonice. Bulgaria are un număr mare de centenari, fiind cunoscut faptul că ei consumă multă ceapă. Ceapa conţine: zahăr, vitaminele A, B, C, săruri minerale, uleiuri volatile, principii antibiotice. Ceapa este un stimulent al sistemului nervos, hepatic şi renal. Este un antiseptic şi antiinfecţios (antistafilococic puternic), expectorant, digestiv, antiscleros, anti???, afrodisiac, hipoglicemiant, vermifug, sedativ, calmant, îndepărtează ţânţarii. Se indică în surmenaz fizic şi intelectual, edeme, ascite, pleurezii, pericardite. Se recomandă în reumatism, artritism, litiază biliară, diaree, infecţii genitourinare, afecţiuni respiratorii, gripă, dezechilibre glandulare, obezitate, arteroscleroză, prostatism, diabet, rahitism, paraziţi intestinali.
Extern, se foloseşte pentru înţepăturile de viespe, degerături, fisuri, congestie cerebrală.
Intern, împotriva gripei - se lasă la macerat două cepe tăiate în felii subţiri, într-o jumătate litru de apă. Se administrează un pahar din cantitatea macerată între mese şi unul la culcare, timp de 2 săptămâni.
Împotriva paraziţilor intestinali - se lasă la macerat timp de 6 zile o ceapă mare, tăiată felii, într-un litru de vin alb. Se administrează un pahar în fiecare dimineaţă, pe nemâncate, timp de o săptămână, când luna descreşte. Procedeul se poate relua de două-trei ori.
Împotriva reumatismului, se prepară un decoct din trei cepe tăiate, nedecojite, într-un litru de apă. Se fierbe 15 minute. Se pasează. Se ia un pahar la trezire şi unul la culcare. Tot în reumatism se pun cataplasme cu ceapă crudă sau usturoi.
Împotriva surdităţii, se amestecă 30 g suc de ceapă şi 30 g de ţuică şi se încălzeşte. Se introduc 3-4 picături în ureche, de t