Acum două săptămâni, 360 Cities şi British Telecom au lansat cea mai mare panoramă din lume, făcută de deasupra Londrei pentru a marca anul 2012, în care au avut loc Jocurile Olimpice. Internauţii de pe Reddit au început însă căutarea de comori: cât de departe poţi să ajungi şi ce poţi să descoperi pe o asemenea panoramă?
Fotografia de 320 gigapixeli a fost creată de fondatorul 360Cities.net, Jeffrey Martin, şi de colegii săi de la 360Cities, Holger Schulze şi Tom Mills. Ei au lucrat timp de trei zile, în noiembrie 2012, ca să captureze cele 48.600 de imagini, luate de la etajul 29 al Turnului BT.
Pentru a realiza fotografia, cei trei fotografi au folosit un echipament Canon de 42.000 de lire sterline şi au realizat 48.640 de poze pentru a ajunge la performanţa de a face o poză de 320 de gigapixeli. Camerele au fost mai exact Canon 7D, iar lentilele au fost MKII de 400 de milimetri f 2.8. Acestea au fost montate pe un trepied robotic pentru panroame, de tip rodeon VR Head ST.
După trei zile de fotografie, a mai fost nevoie de trei luni pentru procesarea fotografiilor şi ajungerea la rezultatului final. Dacă imaginea ar fi printată, ar fi nevoie de aproape 24 de metri în înălţime pentru ca imaginea să încapă, fiind de 60.000 de ori mai mare decât o imagine făcută, de exemplu, cu iPhone 4. Cu ajutorul imaginii, cei care o studiază cu atenţie pot vedea la 32 de kilometri distanţă.
Pe Reddit utilizatorii au încercat să vadă dacă găsesc oameni care fac sex, dar au dat şi peste “erori în matrice” (referinţă la filmul Matrix): la mai toate panoramele, unele imagii se încalecă şi dau erori ciudate. Aşa că pe panoramă se pot vedea maşini tăiate la jumătate, autobuze care dispar sau pur şi simplu picioare care umblă singure.
Am selectat câteva dintre imaginile amuzante mai jos, dar acestea ridică un semn de întrebare. Cum ne putem apăra intimitate