O bună bucată de timp, după descoperirea etichetării false a pachetelor de carne de cal, vândută pe post de carne de vită, în media s-a vorbit aproape numai despre carnea de cal, despre punerea la zid a României, de unde ar fi provenit pachetele etichetate fals, despre analize pentru identificarea ADN-ului de la probe de carne aflată în vânzare etc. Avalanşa asta de ştiri i-a făcut pe unii să ridice din umeri. Păi, cum şi de ce asta?
... din moment ce,
se ştie, carnea de cal este superioară, din punct calitativ, celei de vită, prin conţinutul mai mare de mioglobină, fier şi Omega 3 (un aminoacid esenţial care creşte valoarea nutritivă a alimentelor). În plus, carnea de cal este mai bogată în gligocen. Acest amănunt şi multe altele pe care le veţi cunoaşte citind mai departe le-am aflat de la domnul dr. Gheorghe Cristea, doctor în ştiinţe medicale veterinare şi preşedinte al Colegiului Medicilor Veterinari din judeţul Hunedoara. De aici, întrebarea firească: de ce românii noştri preferă în meniu carnea de porc şi carnea de vită?
Răspunsul este simplu.
Consumul de carne de cal nu intră în tradiţia poporului nostru. După carnea de cal se dau însă în vânt italienii şi francezii, bunăoară. În anii comunismului, ţara noastră era un mare exportator de carne de cal, mai ales spre Italia. Chiar şi aici, în Valea Jiului, la abatorul de la Livezeni se sacrificau sute de cai care, tranşaţi, luau calea Peninsulei Italice. Statul scotea valută frumoasă de pe urma acestor exporturi, care acum au ajuns să fie făcute de către firme private.
Din punct de vedere
organoleptic, este simplu să deosebeşti carcasa de cal de cea de vită. Carcasa calului este mai suplă, mai îngustă, iar depozitele de grăsime sunt dispuse, preponderent, în interior. Calul are 18 coaste şi 6 sternebre (osul pieptului), iar vaca dispune de 13 coaste ş