Produsul Intern Brut al României a crescut cu 0,3% anul trecut, la 587,4 miliarde de lei. Creşterea a fost susţinută de sectorul IT&C şi de servicii, dar seceta din vara trecută şi lipsa comenzilor din industrie au afectat avansul economic.
Informaţiile detaliate privind evoluţia Produsului Intern Brut (PIB) în 2012, raportate ieri de Institutul Naţional de Statistică, au confirmat aşteptările economiştilor care avertizau că rezultatele slabe din agricultură vor afecta avansul economic. Pe ansamblu, PIB a crescut anul trecut, în termeni reali, cu 0,3% faţă de 2011, atingând un nivel estimat la 587,46 miliarde de lei (aproximativ 132,65 miliarde de euro).
După o scădere de 0,5% a PIB în trimestrul al treilea faţă de cel precedent, economia a crescut cu 0,3% în ultimele trei luni ale anului trecut şi s-a evitat astfel intrarea în recesiune tehnică. Totuşi, un avans economic anual de numai 0,3% este interpretat de unii analişti financiari drept stagnare, iar intrarea pe un trend descendent a fost evitată pe muchie de cuţit. Şi, totuşi, ce a pus beţe-n roate economiei româneşti?
Încă un an agricol prost
Cea mai mare reducere a volumului de activitate s-a înregistrat în agricultură, silvicultură şi pescuit, de peste 20% în 2012. Seceta din vară şi-a spus cuvântul. Şi în 2012 agricultura a fost la mila Domnului, pentru că ploile s-au lăsat aşteptate, iar sistemele de irigaţii lipsesc cu desăvârşire pe culturile din România.
Astfel se explică şi creşterea explozivă a preţurilor la fructe şi legume. Cartofii s-au scumpit cu peste 32% anul trecut, fasolea boabe şi alte leguminoase – cu 20%, iar fructele proaspete – cu peste 16%.
Reducerea volumului de activitate în agricultură a făcut ca acest sector să contribuie anul trecut cu numai 5,3% la formarea Produsului Intern Brut.
O contr