Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, îşi doreşte intensificarea controalelor în următoarea perioadă de timp după ce, recent, a fost descoperit în România lapte contaminat cu aflatoxină. Potrivit declaraţiilor sale făcute în urma întâlnirii pe care a avut-o, joi, cu cei de la Autoritatea Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), la ora actuală, "este greu de spus dacă a băut cineva acest lapte".
Constantin a subliniat că laptele contaminat cu aflatoxină a fost retras imediat de pe piaţă şi că aflatoxina prezintă un pericol pentru sănătatea publică doar atunci când este consumată în cantităţi mari, pe o durată îndelungată de timp.
El a anunţat şi că, în următoarea perioadă de timp, controalele pentru depistarea aflatoxinei vor fi extinse şi la furaje. "Noi am început deja controalele pe zona de lapte, dar acum am extins şi la furaje. Nu vrem să ne oprim doar pe zona de lapte", a spus ministrul.
FOTO: Wikimedia Commons(aflatoxină)
Conform informaţiilor făcute publice de către reprezentanţii ANSVSA, aflatoxinele sunt toxine produse de sporii ciupercilor Aspergilus flavus şi Aspergilus parasiticus, care "se dezvoltă în seminţe de oleoginoase, produse secundare de la fabricarea uleiului (şrot, tărâţe), arahide, cereale şi produse de origine animală (brânzeturi fermentate, preparate de carne)".
Dezvoltarea acestor mucegaiuri poate fi influenţată de condiţiile de depozitare ale cerealelor şi plantelor. Ele cresc în medii umede, unde lipseşte ventilaţia şi unde temperaturile sunt ridicate.
În cazul în care păsările sau animalele consumă furaje contaminate cu aflatoxine, atunci laptele, produsele fabricate din lapte, dar şi carnea şi ouăle pot conţine aflatoxine.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, îşi doreşte intensificarea controalelor în următoarea perioadă de timp după ce, recent, a