Delta Hospital, singurul spital de chirurgie minim-invazivă din România, este un business centrat în jurul personalităţii doctorului Cătălin Copăescu. Din această particularitate decurg atât avantajae, cât şi o serie de constrângeri.
Cătălin Copăescu, recunsocut drept cel mai bun specialist român pe chirurgie bariatrică (chirurgia obezităţii), a început să-şi valorifice reputaţia medicală şi în afaceri din 2011 când a deschis în Bucureşti spitalul de chirurgie laparoscopică Delta Hospital, alături de alţi investitori.
Doctorul Copăescu şi-a câştigat reputaţia operând, de-a lungul a două decenii, peste 3.000 de pacienţi cu obezitate şi alte boli metabolice şi este profesor de chirurgie laparoscopică şi bariatrică. Din 2015, el va prezida la Bucureşti Congresul European de Chirurgie Endoscopică organizat de EAES (European Asociation of Endoscopic Surgery) la care vor participa 1.500 de chirurgi din toată lumea, adică un număr de trei ori mai mare faţă de numărul de medici înscrişi în Asociaţa Română de Chirurgie Endoscopică.
Intenţiiile doctorului de a intra în zona serviciilor medicale private sunt mai vechi, de prin 2007. Atunci a făcut un business plan împreună cu sora sa (are studii economice) pentru un spital de chirurigie minim-invazivă care urma să fie dezvoltat împreună cu un operator important din Occident. Investiţia iniţială ar fi trebuit să se ridice la 20 de milioane de euro. Venirea criziei a dat peste cap acest plan iniţial şi doctorul Copăescu a trebuit să-şi recalibreze strategia. A optat pentru un spital cu o capacitate mai mică (50 de paturi), specialiazat pe intervenţii chirurgicale pe pacienţi supraponderali şi obezi.
Ideea de la care a pornit doctorul Copăescu care a activat 20 de ani în sistemul public a fost aceea de a-i ”întoarce de la aeroport” pe pacienţii care vroiau să se opereze în străinătate pe fondul lipsei de d