Primăvara s-a instalat în piața aiudeană. Salata și ceapa verde, ridichile și spanacul înviorează tarabele, atrag privirile și întristează cetățenii. Cumpărătorii nu se înghesuie la trufandale și mai așteapta să scadă prețurile. De cealaltă parte, vânzătorii susțin că marfa costă la fel ca în primvăra anului trecut. Din acest motiv, abia își scot cheltuielile, iar munca lor de luni de zile rămâne neplătită.
„N-am crescut prețurile față de anul trecut. E 1,5 lei legătura de ceapă. Toate s-au scumpit, uleiul, zahărul, toate, dar noi am lăsat prețurile la fel ca primavara trecută.” Ne-a declaratr Valerica Popa, producator agricol
Salata, ridichile, spanacul și ceapa verde sunt primele trufandale care pot fi cumparate în piața aiudeană. Oferta este încă redusă, dar cei care doresc să înceapă dezintoxicarea după mâncărurile grele din iarnă găsesc cele necesare pe tarabe. Comerciantii care s-au grăbit să iasă primii pe piață cu aceste marfuri nu sunt prea încântați de vânzari, mai ales că muncesc din toamna trecută în sere.
„De astă toamnă lucrăm pentru a ieși pe piață: căldura, rumegușul, lemnele, muncă, cheltuieli. Vânzarea merge slab. Nu au bani oamenii. Sunt amărâți. Nu au de lucru și nu câștigă. Se uită la ridichi și spun că-s scumpe. 2,5 lei legatura! Poate unii iau o pâine și lapte și mănânca toată ziua.” Declara Verginia Macarie, producător agricol.
Prin piețe se poate spune că este puzderie de lume, însă mulți flutură sacoțe goale. Cel mai bine se vând în continuare cartofii și ceapa uscată, alimente devenite de bază în meniul celor din Aiud. Cei care se apropie de trufandale îți iau doar de pofta și așteaptă să mai scadă prețurile. Alții cred că spanacul („prea mare și carnos ca sa fie românesc”) este adus din Turcia și se tem ca vor da banii pentru a mânca sănătos, dar vor inghiți hrană cu chimicale, deși cei care vând afirmă și se jură