Ordonanţa de urgenţă privind plata arieratelor la nivel local aprobată de Guvern stabileşte că fondurile din TVA şi impozitul pe venit sunt alocate pentru achitarea arieratelor, "precum şi" pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală, prioritară fiind însă stingerea datoriilor.
Ordonanţa a fost publicată vineri seara în Monitorul Oficial.
În forma avizată de Guvern, ordonanţa prevede că, până la 31 decembrie 2013, banii se repartizează pentru achitarea arieratelor, "precum şi" pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală. Este prevăzut în acelaşi timp că fondurile sunt alocate prioritar pentru stingerea arieratelor. Este introdusă şi o prevedere care stabileşte că, pentru unităţile teritoriale care nu înregistrează arierate, banii sunt alocaţi pentru proiecte de dezvoltare locală.
În forma prezentată la începutul acestei săptămâni pe site-ul Ministerului Finanţelor se arată că precizat că suma din cota defalcată din impozitul pe venit şi taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale, precum şi sumele reţinute ca urmare a aplicării gradului de necolectare a impozitelor şi taxelor locale se repartizează "numai" pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcţionare şi/sau de capital, în ordinea cronologică a vechimii arieratelor, până la achitarea integrală a acestora. Aceeaşi variantă mai stabilea că, după achitarea integrală a arieratelor, pot fi alocate sume şi pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi a proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală.
Joi, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a declarat că a primit o circulară a ministrului delegat pentru Buget, Liviu Voinea, în care se cere autorităţile locale să achite cu prioritate arieratele şi a apreciat că aceasta reprezintă un abuz, deoarece doar con