A venit în Gorj în urmă cu aproximativ 50 de ani, dar şi-a luat cu ea şi reţeta minunată de mucenici. Vorbim despre o pensionară originară din Moldova care a pregătit mucenicii de 9 Martie, păstrându-şi tradiţia cu sfinţenie. Conform datinii pe care o păstrează cu sfinţenie, un ban este ascuns într-unul dintre mucenici, iar cel care îl va găsi va avea un an bogat.
Făină, ouă, sare şi ulei, dar şi multă răbdare, sunt o parte din ingredientele pe care tanti Elena Strejea le amestecă pentru mucenicii ce urmau să fie serviţi pe 9 martie. Reţeta ei păstrată încă de copil o prepară în fiecare an familiei sale întemeiate aici în comuna Bîlteni. Secretul mucenicilor îl păstrează cu sfinţenie, pentru că spune ea, reţeta ei pare mai bună, decât cea a gorjencelor: „Dacă se întâmplă să cadă în zi de post nu punem ou, dar acum am avut şansa să-i facem aşa cum scrie reţeta. Eu am văzut aici că mucenicii sunt fierţi, dar nu mi se par aşa gustoşi ca ai mei. Dacă nu dai şi puţină dragoste atunci când îi pregăteşti, nu au gust deloc bun şi nu creşte coca”, a dezvăluit Elena Strejea, cunoscută în sat pentru măiestria ei ca şi gospodină. După ce coca a fost frământată cu migală, se dă forma mucenicilor: „La mine acolo în Vaslui mucenicii se fac împletiţi. Eu acum îi fac în formă de opt, într-o singură cocă, să iasă mai mulţi. Normal, la mine acolo aşa sunt ei împletiți, iar noi când eram mici ne băteam pe ei dimineaţa, când mama ne dădea de pomană. După ce îi punem în tavă, îi dăm la cuptor, dar nu înainte de a-i unge cu apă cu zahăr să le dea culoare”, a mai dezvăluit pensionara. După ce au fost lăsaţi la cuptorul fierbinte, mucenicii fierbinţi sunt unşi cu miere şi tăvăliţi prin nuca măcinată: „Când sunt copţi, rumeniţi aşa cum trebuie îi scoatem din cuptor şi îi ungem cu miere. Apoi îi tăvălim prin nucă bine prăjită şi tocată mărunt. Apoi, îi lăsăm să se răcorească şi când