De la carnea de cal metamorfozată în carne de vită, la mezelurile pline de arome, apă, sare din belşug şi potenţiatori de aromă - românii mănâncă fără să ştie alimente care le pot provoca boli grave.
Cel mai recent scandal este cel al substanţei cancerigene descoperită în laptele comercializat în magazine, şi oferit elevilor în şcoli - ca produs sănătos.
Ce este aflatoxina?
Aflatoxina este o substanţă cancerigenă produsă de nişte ciuperci microscopice care infectează alimentele atunci când acestea sunt depozitate în condiţii neigienice.
Cel mai des aflatoxina este întâlnită în cafea, arahide, porumb, alune şi condimente. Cel mai important este că, odată alimentele infectate, aflatoxina nu mai poată fi distrusă nici măcar prin fierbere, iar organismul uman este incapabil să elimine această substanţă toxică.
Fenomenul infectării alimentelor cu aflatoxine în ţările din sud-estul Europei este cunoscut de specialistii occidentali de peste 15 ani ei denumindu-l "sindromul balcanic".
Aflatoxina se dezvoltă în mediile insalubre. Aşadar pentru a stopa dezvoltarea acestei substanţe cancerigene, crescătoriile şi fermele din străinătate au instalat până şi sisteme de filtrare a aerului, pe când la noi, fermierii încă se luptă cu şobolanii care intră şi muşcă animalele.
Când a apărut pentru prima dată?
Prima dată problemele provocate de aflatoxine au fost depistate în Anglia, unde în anul 1960 au murit în câteva luni peste 2.000 de curcani. S-au făcut cercetări şi rezultatele au scos la iveală că păsările fuseseră infectate cu o ciupercă microscopică ce provenea de la hrana animalelor: nişte turte de arahide care fuseseră aduse de la un singur depozit care, se pare, nu respecta condiţiile de igienă impuse.
Ce este mai rău este faptul că, odată ce un animal a mâncat hrană infectată (por