Lapte infestat cu aflatoxina, carne de cal in loc de carne de vita, pui infestati cu salmonella sau paine in care s-a adaugat xilina, un anestezic folosit in stomatologie.
Toate au venit peste noi de-a lungul timpului, insa pare ca totul este tratat cu mare lejeritate de autoritatile romane, care vin si arunca un comunicat sec pe piata, din care fiecare este liber sa inteleaga ce vrea.
S-o luam insa metodic. In luna septembrie a anului 2011, conform unui comunicat ANPC, in cinci macelarii din Piata Obor se vindea carne de cal pe post de carne de vita. S-au oprit de la comercializare 1.000 de kilogame de carne de cal si s-au aplicat amenzi de 25.000 de lei. Peste o saptamana de la aceasta intamplare, in Piata Sudului un alt comerciant a fost prins cu calul in galantare. Nu s-a dat niciun nume, nu s-au oferit informatii suplimentare.
Au trecut un an si cateva luni de atunci, iar macelarii din Romania pareau ca s-au potolit, in urma amenzilor severe ale ANPC. Nici vorba. Dupa ce, dinspre Marea Britanie, a rasuflat stirea conform careia in niste portii de lasagna a fost depistata carne de cal, Romania a intrat iar in vizorul celor care de-abia asteptau sa arate cu degetul spre tara noastra.
Pana la urma, s-a dovedit ca nu de la noi plecase carnea de cal catre pietele europene, dar imediat autoritatile au inceput verificari ample la mai multe abatoare din tara.
Astfel, au inceput sa apara din nou stiri contradictorii despre provenienta carnii din galantarele macelariilor. S-a confiscat carne de cal de la un abator ilfovean, undeva prin judetul Galati au fost descoperite mai multe bucati de carne cabalina, iar niste locuitori din Constanta au alertat politia speriati ca mai multe schelete de cal fusesera descoperite la marginea unui sat.
Ne-am impacat si cu gandul ca e posibil sa fi mancat cai si magar