Preşedintele Traian Băsescu a propus astăzi guvernului şi parlamentului un parteneriat în trei puncte: stat de drept, adoptarea euro şi aderarea la Schengen. Dacă despre trecerea la moneda unică şeful statului a avansat un orizont de timp de trei-apatru ani, în privinţa aderării la Schengen Băsescu a cerut din nou adoptarea unor măsuri care, în opinia sa, vor îndepăra reticenţele statelor membre.
"Avem de făcut câteva lucruri care ţin de decizii politice. Unele nu reprezintă un ideal în ceea ce puteţi accepta, ci un set de valori pe care statele UE le respectă. Să facem din intrarea în spaţiul Schengen un obiectiv naţional pe care să ni-l asumăm împreună Preşedinte, Parlament, Guvern. Care ar fi planul de acţiune: desemnarea conducerii Parchetului şi DNA în cel mai scurt timp, îndepăratrea din guvern a miniştrilor cu dosare în instanţă, statutul parlamentarilor şi un angajament al parlamentului de a avea un cod de conduită. Aceste elemente vor fi de natură de a îndepărta reticenţele. Propunerea ca din intrarea în Schengen să devină un obiectiv al nostru - al dvs, al guvernului şi preşedintelui, o reînnoiesc", a spus Băsescu, într-un discurs susţinut în Parlament.
Şeful statului a făcut, totodată, apel la politicieni să fie rezervaţi în declaraţii care a putea fi interpretate drept antieuropene.
"Am mai avut partide mici care, prin declaraţiile liderilor, păreau antioccidentale. Când astfel de declaraţii vin de la liderii partidelor mari slăbesc energia poporului de a se vedea integrat în UE. Apelul meu este la responsabilitate în declaraţii pentru că nu aveţi în spate un partid de 3%, ci 70%. Un discurs antieuropean nu face decât să ne întoarcă înapoi. (...) Responsabilitatea declaraţiilor e esenţială pentru cei care v-au votat şi pentru partenerii europeni", a spus Băsescu.
Cele mai importante declaraţii:
- România are trei