Mulţi români s-au obişnuit să-şi astâmpere foamea cu produse care le fac mai mult rău decât bine. Deşi au un miros ademenitor şi gustul este unul cât se poate de bun, de fapt produse cum ar fi şaorma, pizza sau banalul hot-dog ne distrug sănătatea dacă le consumăm în mod repetat.
Vi s-a întâmplat să petreceţi o noapte până târziu în oraş şi, la plecare, să luaţi cu dumneavostră o şaorma? Sau să vă întoarceţi de la lucru şi să decideţi că, decât să gătiţi, mai bine cumpăraţi un hamburger? În pauza de lucru v-aţi cumpărat un hot-dog delicios? Sau, şi mai bine, atunci când reuşiţi ceva, vă recompensaţi cu o pizza? Acestea sunt obiceiurile culinare ale multor români. Deşi se vorbeşte despre efectul extrem de nociv al alimentelor de tip fast-food, puţină lume dă atenţie sfaturilor specialiştilor.
Şaorma şi kebabul, viciile culinare ale românilor
O ţăpuşă verticală de un metru, pe care stau îndesate bucăţi mari de carne (pui, porc, vită, oaie), se învârte uşor la flacără (mai nou electrică). Pe măsură ce carnea se coace, un bucătar cu un iatagan taie fâşii subţiri, rotunjind sculptura culinară. Pe o lipie sau într-o chiflă mare sunt aşezate bucăţelele de carne şi o foaie de salată, peste care se presară varză tăiată mărunt, roşii, castraveţi, câţiva cartofi prăjiţi, ceapă. Deasupra se pune maioneză, ketchup şi mujdei din belşug. Lipia se înfăşoară ca un cornet, se îmbracă într-o hârtie lucioasă şi este înmânată pofticiosului. Omul tocmai ce a primit o bombă calorică pentru care a plătit, în medie, 10 lei.
Festinul strâns într-o lipie sau aşezat pe farfurie este spaima dieteticienilor. Umplutura „cu de toate“ este o invenţie tipic românească, care a pervertit gustul şi aroma iniţiale ale acestor preparate orientale. Cum bucătăria orientală este bazată pe grătare, frigărui, sosuri uşoare, mirodenii, nici şaorma şi kebabul n-ar fi trebuit să fa