Dacă încerci să te tratezi acasă fără a consulta un specialist sau iei o doză prea mare de doctorii, rişti să ajungi la spital sau chiar la morgă. Cei mai expuşi riscului unor intoxicaţii sunt copiii
Cazul fetiţei de numai trei ani din Căuşeni, care a murit după ce bunica ei i-a dat aspirină pentru a o vindeca de o infecţie virală, nu este unul singular. Ieri, la spitalul raional din Căuşeni a fost adus şi un băieţel de doi ani, în stare gravă, după ce a înghiţit o pastilă contra hipertensiunii.
În timp ce părinţii obişnuiesc să le administreze micuţilor analgezice la primele semne de boală, medicii susţin că astfel de practici pun în pericol viaţa copiilor, întrucât în spatele acestor simptome se pot ascunde afecţiuni mai grave.
VECINII ŞI CUMETRII PE POST DE „DOCTORI“
„De obicei, îi dau singură copilului meu doctoriile. Merg la medic doar când starea lui se agravează“, afirmă Elena Crestean, mama unui băieţel de patru ani. „Sora mea e asistentă medicală. Când am nevoie de ceva pentru nepot, apelez la ea“, spune şi Oxana Posteucă, o pensionară în vârstă de 72 de ani.
„Vecina, cumătra, nănaşii, babele se pricep mai bine decât doctorul. Dar pastila care pentru bunica e terapeutică, pentru un copil poate fi letală“, atenţionează medicul pediatru Ana Oglindă, şefa secţiei Reanimare somatică din cadrul Institutului Mamei şi Copilului din Capitală.
Anul trecut, circa 300 de copii din ţară au fost diagnosticaţi cu intoxicaţii medicamentoase. În cele mai multe cazuri este vorba de la adolescenţi, care recurg la acest gest pentru a-i sensibiliza pe cei din jur. „Înghit mai multe pastile pe care le găsesc în casă fie pentru că n-au fost înţeleşi de cei apropiaţi, fie după prima decepţie în dragoste sau pentru că sunt părăsiţi de părinţi. Astfel, vor să atragă atenţia asupra lor“, explică Ana Oglindă.
DOCTORII LĂSATE LA ÎNDEMÂNA COPII