Cine trage foloasele din "ascunderea gunoiului sub pres" in scandalul laptelui contaminat? In niciun caz producatorii din industria alimentara romaneasca sau fermierii romani.
Nu spun ceva nou, o astfel de impresie a fost lasata multor romani si a fost exprimata explicit de catre reprezentantii producatorilor din industria alimentara.
Totul a pornit de la un anunt al ministrului Agriculturii, Daniel Constantin: "Au inceput controalele in Romania. Pe masura ce facem aceste controale descoperim noi si noi lucruri".
Multi dintre noi ar spune: "foarte bine, incep sa iasa la iveala toate atentatele la sanatatea noastra". Faptul ca "au inceput controalele in Romania", poate lasa impresia ca pana acum au lipsit cu desavarsire. Este posibil asa ceva?
Chiar cu aceasta suspiciune pot fi pusi la zid toti producatorii romani si "executati" nu doar de catre consumatorii autohtoni, ci si de cei de pe piata externa, unde incearca sa-si faca loc romanii, firesc, cu dreptul pe care-l confera apartenenta la marea familie europeana.
"Poate incomodam?", se intreaba producatorii romani, care nu cer autoritatilor sa stopeze tirul controalelor, ci sa se spuna cu claritate unde s-au gasit problemele.
"S-a identificat si un procesator din Romania cu lapte cu aflatoxina", a mai spus ministrul, dupa care, odata aruncata bomba, detaliile s-au oprit.
Este o ancheta alimentara in desfasurare si asa este normal sa se anunte in final unde a fost "buba". Doar ca acum suntem pregatiti cu ideea ca nu vom afla ce asteptam, ca Uniunea Europeana impune o confidentialitate vizavi de producatori, in astfel de situatii. Asta excluzand cazul in care sanatatea publica ar avea de suferit.
Ori, nu ne-ar mira ca ar putea fi gasite argumente care sa explice cum in acest caz sanatatea publica nu a fost atinsa. Dupa asta