Asistentul social Terry Gaspard a scris, pentru „Huffington Post”, despre cel mai des întâlnit motiv al divorţului: tiparul dependent-distant. Dependentul de dragoste este cel care urmăreşte afecţiunea într-o relaţie, în timp ce la celălalt pol se află distantul, cel care fuge de dovezile de tandreţe şi de dragoste.
Acest tipar al personalităţilor este cel mai des întâlnit în relaţiile nesatifăcătoare, susţine specialista Gaspard. Adeseori, unul dintre parteneri va dori să vorbească despre relaţie şi să petreacă mai mult timp împreună cu celălalt, iar celălalt va dori mai mult timp de unul singur şi numai discutarea aspectelor practice, mai degrabă.
Fiecare persoană divorţată are povestea sa unică. Şi în timp ce două divorţuri nu sunt identice, există, totuşi, asemănări incredibile. „Unul dintre parteneri, de obicei femeia, ajunge să fie extrem de nefericit în relaţie, simţind că nevoia lui de intimitate nu este satisfăcută. Şi în ciuda tentativelor de a se reapropia de soţul său, ajunge să creadă în inutilitatea acţiunilor sale”, explică Gaspard.
De ce este atât de comun acest tipar? Doctorul John Gottman de la Universitatea Washington şi Institutul Gottman crede că tendinţa bărbaţilor de a se retrage din faţa femeilor şi cea a femeilor de a urmări afecţiunea face parte din psihologia noastră şi reflectă o diferenţă majoră dintre sexe. În cartea sa „Love Lab”, specialistul a observat că acest model există în majoritatea despărţirilor, dar mai ales că netratat poate persista şi în relaţiile următoare.
Terry Gaspard expune, în „Huffington Post”, un exemplu în care hiper-vigilenţa soţiei, menită să-i motiveze soţul să se apropie de ea, produce mai mult rău decât bine. „Hai să vorbim şi să vedem de ce nu mai comunicăm”, îi spune Karen soţul ei, Erik, în timp ce acesta citeşte ziarul. „Cum putem continua dacă nu ne rezolvăm problemele”