Reprezentanţii Inspectoratului Şocalar Judeţean Arad s-au gândit să monitorizeze pe tot parcursul liceului evoluţia elevilor care au obţinut o medie mai mică de 5 la examenul de evaluare naţională.
Profesorul Claudius Mladin, inspectorul şcolar general al judeţului Arad spune:
„Am cerut directorilor de şcoli să depisteze elevii care la evaluare naţională au obţinut o medie mai mică de 5. Aceşti elevi se vor întâlni în câţiva ani cu un alt examen, bacalaureatul, şi este important, în primul rând pentru ei, să reuşească să îl treacă. Faptul că se acordă acestor elevi o atenţie mai specială sperăm să conducă în cele din urmă la o scădere semnificativă a numărului de candidaţi care nu reuşesc să promoveze Bac-ul. Profesorii vor şti astfel ce măsuri să ia în asemenea cazuri încă din timpul anului şcolar, iar elevii vor fi nevoiţi să înveţe“.
Aceasta este însă doar una din măsurile Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad de a creşte promovabilitatea la examenul de bacalaureat.
„Inspectoratul nu poate să nu ia atitudine şi să nu ceară note explicative şcolilor în care elevii obţin rezultate modeste. Am solicitat acestor şcoli planuri remediale, în care să ne specifice pregătirile pe care le fac în plus, ce proiecte au profesorii pentru a îndrepta situaţia şi multe altele. Am solicitat, de asemenea, acestor unităţi de învăţământ să efectueze pregătiri şi peste vară. Totodată şcolile trebuie să organizeze simulări pentru a verifica gradul de pregătire al elevilor şi ce mai trebuie îndreptat astfel încât rezultatele să fie mai bune la examenele naţionale care urmează să aibă loc în această vară“,spune profesoara Mariana Tocaciu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad.
Într-un astfel de program remedial au intrat şcolile gimnaziale care au avut parte de rezultate nesatisfăcătoare la evaluarea naţională.