Un adevarat val de scandaluri a afectat industria alimentara romaneasca si a condus la prabusirea increderii consumatorilor in produsele din magazine, in ciuda faptului ca, potrivit autoritatilor, nu au ajuns la vanzare alimente care ar pune in pericol sanatatea clientilor.
Cea mai recenta problema a aparut joi, cand Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a anuntat ca un lot de 200 de kilograme de carne de mici etichetata gresit, ca fiind de vita, desi era de cal, a fost gasit la un magazin din Bucuresti.
Acest anunt vine dupa ce, in februarie, Romania a fost acuzata ca ar fi exportat tocmai carne de cal, etichetata drept carne de vita, aducand industria alimentara locala in prim planul european. Autoritatile au reusit sa demonstreze ca, in acel caz, nu era vina Romaniei, ci a procesatorului francez, insa imaginea tarii, oricum proasta, a fost grav afectata.
Scandalul carnii de cal a cuprins intreaga Europa, deschizandu-se anchete in 16 tari, in timp ce Ikea, cel mai mare retailer de mobila, a fost nevoit sa retraga de la vanzare chiftelutele suedeze si alte produse din restaurantele sale, inclusiv din Romania, restaurantul din Bucuresti fiind, de altfel, unul dintre restaurantele cu cele mai mari vanzari din Capitala.
Pe plan local, insa, problemele legate de industria alimentara s-au tinut lant. Dupa carnea de cal, a venit randul laptelui. Peste 13.800 de litri de lapte importat din Ungaria a fost depistat ca fiind contaminat cu substanta cancerigena aflatoxina, fiind blocat de la vanzare.
In controalele ulterioare pe teritoriul Romaniei, ANSVSA a descoperit mai multe ferme, unitati de procesare si depozitare locale in care nivelul acestei toxine era peste nivelul legal admis.
Seful ANSVSA, Mihai Turcanu, si-a pierdut, de altfel, functia, fiind invinui