Salata verde se cultiva la noi de peste o mie de ani, fiind unul din putinele alimente cu gust usor amarui din bucataria romaneasca, cu efect detoxifiant.
Substantele care dau frunzelor de salata gustul amarui au proprietati miraculoase, mai ales atunci cand salata este consumata constant, in cantitati mai mari.
Ne place salata, mai ales, acum, primavara cand frunzele-i sunt fragede si o consumam cu deosebita placere langa o friptura sau o mancare de post. Frunzele de salata verde sunt o sursa excelenta de substante nutritive, care ofera celor ce o consuma multe beneficii pentru sanatate. Astfel, frunzele contin vitaminele A, C, B1, B2 si minerale precum potasiu, fier, cupru, fosfor si molibden.
Salata verde, consumata ca atare, in sandvisuri, sau sub forma de salata in amestec cu alte legume sau verdeturi poate trata cu succes constipatia si alte tulburari gastrointestinale.
Salata verde contine fier de aceea se recomanda ca tonic, persoanelor anemice. Specialistii afirma ca absorbtia fierului din salata verde este mult mai mare decat cea din suplimentele care contin fier. Deoarece are in compozitia sa acid folic, care previne instalarea anemiei in timpul sarcinii, salata verde se recomanda femeilor insarcinate.
Consumul de salata verde creste masa osoasa si, in timp, ajuta la prevenirea osteoporozei. In cazul pacientilor care sufera de Alzheimer, salata verde are un rol esential deoarece limiteaza daunele neuronale de la nivelul creierului. In plus, salata verde poate ameliora insomnia si trata durerile de cap.
Potasiul din compozitia frunzelor proaspete de salata ajuta la controlul ritmului cardiac si a tensiunii arteriale iar cuprul si fierul sunt necesare pentru formarea celulelor rosii din sange.
Sucul de salata verde care se poate obtine cu ajutorul storcatorului de fructe, aju