Potrivit unui studiu al Universităţii din Toronto, copiii care provin din familii despărţite sunt mult mai supuşi probabilităţii de a fuma în viitor decât cei care au crescut alături de ambii părinţi, în aceeaşi casă.
Studiul, publicat online în jurnalul medical „Public Health”, a descoperit că bărbaţii ai căror părinţi au divorţat înainte ca aceştia să împlinească 18 ani au o probabilitate cu 48% mai mare decât restul să fumeze 100 sau mai multe ţigări în timpul vieţii. Femeile din aceeaşi situaţie se confruntă cu o probabilitate de 39% mai mare decât cele care nu au trecut prin aşa ceva, scrie „Huffington Post”.
Autorea studiului, Esme Fuller-Thomson, a admis că legătura dintre părinţii divorţaţi şi fumat ar putea fi atribuită şi altor factori care afectează, în final, copiii care rămân în urma separării. Factori precum nivelul scăzut al educaţiei şi al venitului, dereglări psihice precum depresia şi anxietatea sau alte momente traumatizante (abuzul sau dependenţele părinţilor).
„Cu toate acestea, chiar şi când am luat în calcul toţi aceşti factori în calcul, a rămas o asociere puternică şi importantă între divorţ şi fumat”, a spus Fuller-Thomson într-un comunicat de presă.
Cercetătorii nu au precizat de ce la copiii care au crescut cu părinţi divorţaţi este mult mai probabi să se apuce de fumat. Unul dintre coautorii studiului Stua menţionat că „aceştia ar putea să se folosească de fumat pentru a face faţă situaţiei, emoţiilor şi stresului”. Unele studii sugerează chiar că fumatul are un efect calmant asupra celor care au suferit timpuriu în viaţa lor.
Studiul a fost realizat pe un grup de 19.000 de bărbaţi şi femei, cu vârste de peste 18 ani. Dintre aceştia, 1.551 erau bărbaţi proveniţi din familii separate şi 2.382 de femei cu părinţi divorţaţi.