Cum se construiesc partidele, formatiunile, aliantele politice in Romania? Dupa cheful cuiva, la intamplare, fara o minima si necesara legatura nici cu realitatea, nici cu stiintele politice, nici macar cu sumare cunostinte de marketing, PR si advertising. De demonstrat.
Orice perioada postelectorala e propice unor noi calcule si unor reasezari pe scena politica. Desi esichierul nostru politic este unul excesiv de variat si bogat, totusi doar o alianta, USL, doua partide PDL si PP-DD, plus UDMR, o formatiune etnica maghiara, fac parte din Parlamentul Romaniei.
Celelalte cateva sute de partide exista doar pe hartie la Tribunal, iar unele dintre ele reapar in campanii electorale, reconsiderandu-si sansele de a trece pragul electoral. Ceea ce nu s-a intamplat in ultimele campanii, cu exceptia partidului lui Dan Diaconescu.
E nevoie de clarificari
Ca scena politica incepe sa se limpezeasca iarasi e laudabil. Dar a iesi cu anuntul reconstituirii Aliantei de succes, Dreptate si Adevar, de acum aproape un deceniu, miroase a tupeu, a lipsa de imaginatie, a comoditate si suna a plictiseala.
Sa nu stie Mihai Razvan Ungureanu, fost sef al spionilor, cum se lanseaza o formatiune politica si care sunt etapele de parcurs pentru a nu se afla inutil in treaba? Se vede ca nu. Probabil ca uitat exemplul Aliantei D.A. din care a facut si el parte.
Or atunci alianta a aparut ca urmare a unui foarte minutios pregatit mainstream care a corespuns unui anume nivel al asteptarilor populare.
Respectivul mainstream continea niste vectori extraordinar de puternici precum: "putem trai mai bine, daca vom avea o buna si cinstita guvernare, una in interesul cetateanului", si "traim prost deoarece Puterea (din 2004) e corupta".
FC + PNTCD = ?
Astazi MRU (FC) si Aurelian Pavelescu (PNTCD) vor sa