de C. MIERLUŞCĂ
17 martie 2013 23:24
10 vizualizari
A-A+ Uleiul de cătină este un complex polivitaminic cu acţiune generatoare asupra metabolismului celular, cu efecte benefice de tonifiant general, antianemic, vitaminizant, imunomodulator, protejează celula hepatică, detoxifică ficatul, stimulează sinteza proteinelor în ficat, având proprietatea de agent protector împotriva cirozei hepatice, protejează şi regenerează mucoasa tubului digestiv (împotriva ulcerului), protector coronarian, antiarterosclerotic, scade nivelul trigliceridelor, încetineşte procesul de îmbătrânire prin captarea radicailor liberi, datorită conţinutului ridicat de B-caroteni, având şi acţiune de prevenire a carcinogenezei.
Cercetătorii ruşi Akalinin (1958) şi Gurevick (1956) au utilizat uleiul de cătină în tratarea arsurilor şi în afecţiunile oftalmologice. S-a constatat că pulpa din fructele de cătină şi uleiul din seminţe conţin lepide valoroase pentru îngrijirea pielii.
Dintre fructele de pădure cunoscute, fructul de cătină are conţinuturile cele mai mari de Ca, P, Mg şi Fe.
Uleiurile obţinute din fructele de cătină au un conţinut ridicat de carotenoide cu valoare de provitamina A, au utilizări multiple în industria alimentară şi industria farmaceutică.
În urmă cu peste 20 de ani, s-a produs o explozie foarte puternică la fabrica de coloranţi din Giurgiu, unde au fost afectate mai multe persoane. Cazurile au fost catalogate fatale, dar în urma tratamentului cu ulei de cătină, vindecarea a fost considerată ca o realizare excepţională.
În cazul arsurilor tratate cu ulei de cătină, timpul de vindecare se reduce cu 10 zile faţă de tratamentul cu medicamente clasice. Epitelizarea plăgilor se face mai uniform şi mai rapid. Datorită proprietăţilor bactericide, uleiul de cătină se recomandă în infecţiile pi