Cel mai lung şi mai aspru post al anului a început de ieri. Cu toate că unii credincioşi vor să ţină această rânduială religioasă, în magazinele din Târgu-Jiu există foarte puţine produse alimentare de acest tip, iar cele existente sunt destul de costisitoare. În perioada celor 48 zile de post, credincioşii au restricţie la ouă, carne şi lactate. Medicii spun că trebuie să fim foarte atenţi ce mâncare consumăm, pentru că riscăm să ne îmbolnăvim grav. Comercianţii îşi rotunjesc veniturile
Postul Paştelui este mană cerească pentru comercianţii şi producătorii de fructe şi legume. Pentru că în magazine sunt foarte puţine produse de post care să aibă şi preţuri accesibile, cei mai mulţi credincioşi fac exces de legume. Pentru că solicitările sunt mari, şi vânzătorii de legume şi fructe mai ridică preţurile. „E prima zi, încă nu se simte o creştere a vânzărilor, dar de obicei în perioada postului vânzările merg cel mai bine. Reuşim să strângem bani pentru iarnă când nu vindem şi avem mari pierderi”, a spus o comerciantă. „Nu am bani pentru post”
Pentru mulţi gorjeni, postul nu există întrucât produsele sunt scumpe. „Nu pot să ţin post; nu că nu vreau, dar nu am bani şi nu vreau să mănânc numai fasole şi cartofi, că apoi zac prin spitale. Nu am mai ţinut post de când eram acasă, la părinţi.(…) Bătrânii mei ţineau tot postul, dar este destul de greu, mai ales când există atâtea bunătăţi care sunt chiar mai ieftine decât produsele de post”, a spus un târgujian. Postul, nerecomandat persoanelor bolnave
În această perioadă, cei care se abţin de la consumul de carne şi alte produse de dulce, riscă să îşi dea peste cap metabolismul şi să zacă la pat imediat ce revin la stilul alimentar dinaintea postului, şi asta pentru că majoritatea mănâncă numai cartofi şi legume, mesele fiind lipsite de proteine, vitamine şi oligoelemente. „Lipsurile ce apar din senin în