Reporterii specializati in evenimente politice cunosc adesea slabiciunile politicienilor si, in consecinta, le pun intrebari fie incuietoare, fie compromitatoare.
I s-a intamplat recent Elenei Udrea, care, fiind intrebata daca se vede presedinte sau premier, a raspuns corect ca partidul va decide cui sa-i atribuie astfel de functii.
Dar, la intrebarea daca se vede in stare sa conduca un guvern, si-a dat arama pe fata: "In mod cert, da".
S-a facut presa haina cu Opozitia? Pe cand se afla la Ministerul Dezvoltarii, avea destui binevoitori si lingusitorii de serviciu, care, in buna traditie a presei de partid, ii ridicau mingi la fileu. Or mai fi fiind si acum.
Modestie ori politica
Pentru a nu fi acuzati de discriminare, trebuie spus de la bun inceput ca modestia nu face casa buna cu politica in Romania, ca numarul politicienilor modesti e incomparabil mai mic decat al celorlalti. Sa nu-si inchipuie cineva ca raportul intre modesti si laudarosi ar fi fiind radical diferit in democratiile luate de noi ca model.
Din nefericire, perceptia politicienilor nostri ca sunt buni la toate, dar mai ales pentru posturi de mare raspundere in care se cer diverse competente si aptitudini, caractere si temperamente, constituie unul din principalele motive pentru care iesirea din inapoiere a Romaniei se produce cu foarte mare greutate. Deoarece, privind "cu manie" in urma, oricine poate observa ca necazurile apar din lipsa profesionalizarii viitorilor conducatori.
Am avut adesea oameni bine intentionati, dar buna intentie nu a fost suficienta. Ba am avut si guverne din umbra (shadow cabinet) menite sa invete si sa faca posibil transferul de putere fara mari convulsii, dar existenta acestora a fost conceputa doar ca un cutit infipt in spatele Puterii.
Guvernul din umbra
Cum e la alt