Mezeluri, iaurturi cu fructe, sucuri, îngheţate, bomboane şi, în general, cam toate alimentele colorate frumos în roz-roşiatic ascund un aditiv de origine animală - E 120.
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, enumeră câteva dintre alimentele de post care conţin E 120.
Pericol de alergii şi Parkinson
„E 120 se extrage din corpul insectelor printr-un procedeu numit chelare în cadrul căruia se utilizează aluminiu. Acest colorant trebuie evitat în alimentaţia copiilor. El dă boli neurologice precum Alzheimer şi Parkinson, alergii, rinite, astm, hiperactivitate şi deficienţe de concentrare”, explică prof. dr. Mencinicopschi.
Alimente vegetale cu... insecte
„Persoanele care ţin post trebuie să citească foarte atent etichetele alimentelor. Deseori, produsele vegetale ascund ingrediente «de dulce». Indiferent dacă alegeţi şniţele, pateu sau salam din soia, pot conţine cazeină, praf şi derivat de ou, albumină şi zercare și atunci categoric nu sunt de post. De asemenea, puteţi avea surpriza ca alimentele de post să conţină colorantul roşu carmin, sau acidul carminic, numit adesea E 120, care este de origine animală”, explică profesorul.