Potrivit unui studiu elaborat de Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentelor, Finlanda a fost declarata tara consumatoare de cele mai multe alimente ecologice din Europa, pe cap de locuitor.
Pe locul doi in ce priveste consumul de alimente ecologice se afla celelalte tari scandinave, precum si Austria. Se observa ca niciuna dintre tarile care s-au remarcat sub aspectul consumului ridicat de alimente ecologice nu este una cu specific agricol, informeaza portalul pulsplus.
Dimpotriva, atat Finlanda, cat si celelalte tari scandinave au conditii vitrege de practicare a agriculturii, din cauza climei reci, a sezonului scurt de vara, dar si sub aspectul solului care este mai putin darnic pentru culturi decat solurile multor alte tari europene, aflate spre sudul continentului.
"Conform cu natura originala"
Pentru a defini produsul ecologic, filandezii folosesc in limba lor termenul "lounnonmukainen", care in limba noastra are sensul de "produs conform cu natura sa originala".
Finlandezii nu accepta formulele noastre de tipul "nu contine E-uri" sau "nu contine conservanti" (eventual coloranti etc), care ascund sub o forma voalata faptul ca produsul contine totusi alte elemente straine de natura sa.
In Finlanda, este reglementata necesitatea de a specifica foarte clar faptul ca un anumit aliment nu contine nimic altceva decat ceea ce i-a asigurat natura inainte de a interveni omul cu mijloacele sale moderne de sporire a productiei sau de ameliorare a calitatilor.
Mai mult carne de ren, caprioara si pui
Statul incurajeaza producerea si desfacerea alimentelor strict ecologice, dar pretul acestora ramane ridicat, ca si in restul Europei. Diferenta dintre finlandezi si multi alti europeni sta in faptul ca cei dintai sunt mai hotarati sa sacrifice din venitul familiei, ca sa foloseasc