Institutul Cultural Român a înregistrat 15 contestaţii până marţi, la ora 11.00, în urma rezultatelor concursului de finanţări publicate săptămâna trecută, care a declarat drept neeligibile proiecte precum TIFF, Festivalului Naţional de Teatru (FNT), festivalurile Anonimul şi Kinodiseea.
Proiectele au fost încadrate ca neeligibile pentru că s-au depus dosare incomplete, a explicat preşedintele Institutului Cultural Român, Andrei Marga, pentru Mediafax, drept pentru care a denumit incidentul „o furtună într-un pahar cu apă“.
Printre cei care au aplicat pentru finanţare se numără şi parteneri „strategici”, pe care ICR îi va susţine.
„Institutul Cultural Român a încheiat, din septembrie 2012, mai multe parteneriate strategice cu instituţii culturale importante din ţară şi din străinătate. Proiectele pentru concurs au fost depuse direct la Registratura ICR, ale cărei atribuţii au presupus exclusiv înregistrarea dosarelor, nu şi verificarea calităţii de partener strategic a candidatului. Aşa cum am comunicat, în curând vom face publică lista completă a partenerilor strategici şi modul în care ICR va sprijini proiectele lor. Cert este că, la verificarea dosarelor, candidaţii declaraţi neeligibili nu au îndeplinit condiţiile pentru trecerea în etapa a doua a concursului“, a precizat ICR.
În cursul zilei de marţi o comisie de analiză a verificat contestaţiile depuse, urmând ca rezultatele să fie făcute publice în perioada următoare.
Până acum au fost declarate drept neeligibile proiecte precum: Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), ediţia a 11-a (proiect depus de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc), ediţia a XXIII-a a Festivalului Naţional de Teatru (proiect înaintat de Uniunea Teatrală din România - UNITER), Festivalul Internaţional de Film NexT (Asociaţia Societatea Culturală NexT), Festivalul Cultural