Al 14-lea oraş cu care Timişoara se va înfrăţi este Lublin, din Polonia. Primarul Nicolae Robu a semnat un prim parteneriat de colaborare cu administraţia din Lublin.
Pimarul oraşului Lublin, Krzysztof Żuk, a venit la Timişoara, alături de o delegaţie din care au mai făcut parte viceprimarul, Katerzyna Mieczkowska-Czerniak, Irneusz Dylczyk, directorul comercial al Aeroportului Lublin şi Wojciech Wilk, directorul cabinetului primarului. Discuţiile privind înfrăţirea celor două oraşe au început în urmă cu trei ani, în urma unei vizite la Timişoara a abasadorului Poloniei.
Lublin, capitala voevodatului Lublin, este un oraş asemănător din multe puncte de vedere cu Timişoara, având o populaţie de aproximativ 350.000 de locuitori. „Am descoperit multe similitudini între Timişoara şi Lublin, privind cultura, istoria, trecutul şi multiculturalitatea. Astăzi avem aceleaşi preocupări privind dezvoltarea economică şi probleme actuale ale vieţii”, a Krzysztof Żuk, primarul din Lublin.
Lublin este numit şi “Oxfordul Poloniei”, fiind cel mai important centru universitar, unde învaţă anual peste 100.000 de studenţi. În oraş există cinci universităţi publice şi alte câteva instituţii particulare de învăţământ superior. De altfel, cel mai mare angajator al Lublinului este Universitatea Maria Curie-Sklodowska University (UMCS).
“Mediul academic va fi un important punct de legătură. Timişoara este un oraş universitar. Am aflat că sunt peste 60.000 de studenţi înscrişi la universităţile de stat din oraşul vostru. Asta înseamnă că este un centru foarte puternic”, a mai spus Żuk.
Mulţi bani după regionalizare
Regiunea Lublin se situa, înaintea aderării României şi Bulgariei la Uniunea Europeană, pe ultimul loc în spaţiul comunitar, din punctul de vedere al produsului intern brut pe cap de locuitor. Standardul de