Deşi a fost criticată ca o cauză a declinului industriei muzicale, piratarea fişierelor pe internet ajută de fapt accesul la cântece legale, arată ultimul studiu al Comisiei Europene.
Un studiu realizat de Comisia Europeană pe 16.000 de persoane din Uniunea Europeană arată că, spre deosebire de percepţia generală, pirateria din domeniul muzical nu afectează veniturile celor care vând cântecele, ba chiar are o influenţă pozitivă. Sondajul confirmă alte cercetări din Europa, dar contrazice un studiu din Statele Unite ale Americii, care spunea că închiderea celei mai mari platforme de piraterie, Megaupload, a ajutat la creşterea vânzărilor de filme.
Dezbaterea asupra viitorului industriei muzicale au început încă din 2003, din momentul când Steve Jobs a scos pe piaţă iTunes, platforma de unde oamenii puteau să-şi achiziţioneze câte un cântec prin descărcare. Producătorii şi artiştii au spus că acesta este finalul financiar al afacerii lor, dar, iată că la 10 ani după acest lucru industria muzicală încă prosperă, iar descărcările ilegale par să o ajute, potrivit studiului „Consumul digital de muzică: dovezile dintr-un click“, realizat de Luis Aguiar şi Bertin Martens.
20% din oameni nu ştiu de site-uri legale
Studiul arată că descărcările ilegale de pe internet nu le afectează şi pe cele legale, de pe site-uri cum ar fi iTunes, Spotify sau Zonga. Astfel, cercetătorii au descoperit că oamenii se împart în mai multe categorii: cei care descarcă exclusiv ilegal, cei care descarcă legal şi cei care fac ambele lucruri.
Studiul a descoperit că 57% din consumatori au intrat măcar o dată pe un site legal, iar 73% au accesat un site cu muzică piratată. Dar aceasta nu este o statistică absolută, pentru că 53% din consumatori accesează atât site-urile legale, dar şi pe cele ilegale şi doar 20% au intrat exclusiv doar pe platforme de piraterie. Dar cons