Preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Tiberiu Marc, a declarat azi, într-o conferinţă de presă, că din cauza unei lacune legislative, primăriile nu sunt verificate vizavi de modul în care îşi fundamentează bugetele locale şi că asta ar putea fi una dintre cauzele pentru care unele primării acumulează arierate foarte mari.
Potrivit lui Tiberiu Marc, în acest moment niciuna dintre instituţiile statului român nu are atribuţii în controlarea modului în care primăriile îşi fundamentează bugetele. „Direcţia Generală a Finanţelor Publice nu verifică bugetele decât pe zona de echilibrare, Camera de Conturi face control ulterior, pentru a constata dacă s-au utilizat corect banii din buget, prefectura verifică legalitatea hotărârii de aprobare a bugetului, dar nu sub aspectul de legalitate pe care normele de specialitate îl impun”, explică el. Preşedintele Consiliului Judeţean spune că, în condiţiile actuale, se află despre problemele legate de fundamentarea bugetului doar când apar disfuncţionalităţi. „În situaţia în care o primărie, prin absurd, îşi dublează în buget veniturile pentru a-şi crea o sursă pentru viitoare cheltuieli, lucrul acesta îl constatăm doar când apar disfuncţionalităţi”, precizează el. Acesta este şi motivul pentru care Tiberiu Marc a a cerut ca această atribuţie de control să fie atribuită unei instituţii, mai exact, consiliului judeţean. „Eu am făcut o propunere la Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România, prin care atribuţia de coordonare pe care Consiliul Judeţean o are acum să fie schimbată într-o atribuţie de control asupra modului în care se fundamentează bugetele locale”, declară el.
Discuţia legată de modul incorect în care unele primării îşi fundamentează bugetele, în special prin umflarea artificială a veniturilor, vine în contextul în care 21 de primării înregistrau arierate (datorii mai vechi de 90 de zile)