Într-un articol scris pentru Jamestown Foundation, profesorul Paul Goble, expert în relaţii interetnice în regiunea eurasiatică şi fost analist CIA, atrage atenţia asupra faptului că la Comrat, capitala Regiunii Autonome Găgăuze, a reapărut un detaşament de cazaci ruşi, care pot fi utilizaţi de Moscova pentru a destabiliza situaţia şi aşa extrem de fragilă din Republica Moldova.
Cazacii şi-au făcut apariţia la Comrat în urmă cu două săptămâni şi, de atunci, au tulburat apele în micuţa regiune populată în majoritate de etnici turci trecuţi la creştinismul ortodox. Nu este limpede dacă i-a chemat cineva, dar este limpede că au fost primiţi cu bunăvoinţă de autorităţi. Batalionul cazac al Bugeacului, cum se pare că se autointitulează aceste forţe paramilitare a solicitat recunoaşterea oficială din partea ministerului de Justiţie al Regiunii Găgăuze şi, pentru a avea mai multe şanse, s-au grăbit să ridice mai mulţi membri ai Adunării Naţionale, legislativul de la Comrat, la rang de ofiţeri superiori ai „Batalionului“. Scopul lor? „Să apere patria- mamă prin orice mijloace“.
Nu toată lumea de la Comrat s-a arătat încântată de apariţia ruşilor, scrie profesorul Goble, unii dintre găgăuzii loiali Moldovei, în special veterani ai războiului din Transnistria, exprimându-şi public nemulţumirea că întoarcerea cazacilor reprezintă o ameninţare la adresa integrităţii teritoriale a ţării. Aceste critici au primit cea mai neaşteptată ripostă, chiar din partea Prezidiului Adunării Naţionale, care, într-un comunicat difuzat vinerea trecută, i-a atacat pe aceşti critici drept „provocatori“ şi „extremişti“. În viziunea forului legislativ găgăuz, cazacii „apără statalitatea Moldovei împotriva aspiraţiilor unioniste“ între Moldova şi România. „Pseudo-patrioţii“ care susţin extinderea legăturilor cu România sunt adevărata ameninţare la adresa independenţe