Unde întorci capul zilele acestea vezi numai manifestări ale unui faliment moral profund al societăţii româneşti în care reperele sunt calcate în picioare iar valorile sunt răsturnate, în care susul este jos, albul, negru iar Binele, Rău. Judecătorii care nu iau şpagă sunt “tâmpiţi”, Năstase este martirizat, iar Macovei, demonizată, plagiatul a devenit titlu de glorie, la Salon de livre merge Marga cu suita în vreme ce Patapievici, Pleşu, Liiceanu şi Cărtărescu stau acasă, liberalii sunt mai naţionalişti şi mai anti-europeni decât colegii lor comunişti, parlmentul a devenit refugiul mafiei, iar doamna Udrea este un candidat serios la şefia PDL. România este atât de coruptă moral încât moare pe dinăuntru.
Ceea ce face ca o naţiune să fie puternică nu este nici armata, nici politica, nici economia, ci spiritul ei. O naţiune al cărei spirit este frânt nu poate realiza nimic. Nu poţi avea o economie sănătoasă şi prosperă fără un număr mare de companii mici şi mijlocii dinamice. Dar nu poţi avea astfel de companii dacă nu există oameni dornici să îşi asume riscuri şi încrezători în şansa şi abilitatea lor de a deveni prosperi, de a crea ceva din nimic şi de a lăsa ceva în urma lor. Dincolo de calcule economice complicate, dincolo de scheme financiare şi acorduri internaţionale şi chiar dincolo de resursele unei ţări, orice economie de piaţă sănătoasă se sprijină pe aceşti oameni liberi,optimişti, responsabili şi dornici de risc. Or, în România nu există suficienţi oameni de acest fel. Spiritul întreprinzător al naţiunii a fost aproape sufocat şi oricât ar aştepta românii un miracol economic, el nu va veni fără ca acest spirit întreprinzător să fie trezit la viaţă.
Acest lucru este mai important decât pare pentru că, pentru ca acest miracol să se producă e nevoie de câteva condiţii care trebuie îndeplinite. Mai întâi, românii trebuie să se simtă bine în ţar